10 Jaar Ondernemer, 10 Lessen

10 jaren geleden ben ik ondernemer geworden en begon mijn avontuur. Mijn route naar het ondernemerschap verliep niet hemelsbreed maar slingerde er rustig naartoe. Ik denk dat mijn ’10 jaar ondernemer, 10 lessen’ ook anderen kan helpen.

Na wat omzwervingen startte ik in 2001 uiteindelijk met een deeltijd studie in de IT. Eén dag school en vier dagen werken. Na wat voltijdopleidingen vond ik fulltime theoretisch bezig zijn wel even welletjes. Ik ben meer iemand van de praktijk. Bij een regionale ICT-dienstverlener heb ik in die periode veel gezien. Het was de dotcom-tijd; het bedrijf groeide snel en niets was te gek. Ik keek vol interesse naar hoe dit bedrijf opereerde en wat er werd gecreëerd. Mijn gedroomde toekomst vormde zich.

Tegelijk was het niet de meest makkelijke tijd voor mij. Ik wilde dingen maar was ook jong en schoot alle kanten uit. Dit bracht mij af en toe in situaties die ik nu graag uit mijn geheugen zou deleten. Zo kwam ik vaak te laat. Tot er een grens werd bereikt en ik mij  voor twee weken elke ochtend exact om 8.00uur moest melden in het kantoor van mijn werkgever. Tja, dat voelde niet goed. Hoewel er vrijwel niets te doen was, zo vroeg op kantoor droeg ik netjes de consequentie van de door mij gecreëerde situatie en ondersteunde ik collega’s die ook vroeg begonnen.

Rond 2002 kwamen veel bedrijven in slecht weer door het leeglopen van de dotcom bubble. Zo ook mijn werkgever. Het bedrijf werd overgenomen en ging vrij snel daarna over de kop. Mijn dienstverband sprong over naar een eindklant, daarna naar een IT detacheerder. Ik leerde daar snel dat de werkgever je heel goed kan ondersteunen maar je de verkoop van opdrachten feitelijk zelf doet. Met dit besef, en inmiddels relevante IT-ervaring onder de riem, werd ik freelancer. Dat was tien jaren geleden.

Inmiddels ben ik een ondernemer met personeel. Er is in 10 jaar tijd veel gebeurd en geleerd.
Ik vind het waardevol om te delen.

 

10 jaar ondernemer, 10 lessen

Start zo vroeg mogelijk

In 2010 startte ik als freelancer. In 2014 startte ik Provolve IT, samen met Ferry van Gelderen. Achteraf vind ik dat het beter zou zijn geweest om in 2010 al met Provolve IT te starten. Dat had ons een voorsprong van 4 jaar gegeven. Geld blijf je verdienen. Tijd niet. Daarentegen is Provolve IT een bedrijf dat groter is dan 1 persoon. Dat brengt me bij de volgende les.

Denk groot

Denk vooral groot. Ik startte als freelancer. Dat was lekker verdienen. Ik had alle vrijheid, zonder zorgen voor anderen. Toch had het mij meer ervaring opgeleverd indien ik eerder was begonnen met personeel en alles wat daarbij komt kijken. Meer personeel betekent in onze business meer omzet. Meer omzet is meer marge. En met meer marge kun je meer mogelijk maken voor groei en ontwikkeling.

Begin meteen met groei

Toen ik alleen werkte ervoer ik vrijheid maar had ik feitelijk minder mogelijkheden. Zolang ik mijn uren maakte verdiende ik goed. Tegelijkertijd was dat precies de gouden kooi waarin ik gevangen zat. Ik had weinig focus op groei en ontwikkeling. Zaken als marketing, sales en financiering stuwen mijn bedrijf nu vooruit. Door deze activiteiten te ontplooien heb ik mezelf tevens in situaties gestort waar ik nieuwe dingen heb ontdekt die van waarde zijn voor Provolve IT.

Risico’s wegen

Ondernemen is leven met risico’s. Het is de kunst de risico’s die er zijn te verkleinen of in te calculeren. Teveel twijfelen over zaken en geen actie ondernemen is desastreus voor een bedrijf of de ontwikkeling daarvan. Als ondernemer leef je in het onzekere. Comfort zone? Welke comfort zone?
Zolang je risico’s aan blijft kijken zul je niet zo hard groeien als je wenst. Voorzichtig zijn is waardevol, bijv. op financieel gebied. Op andere aspecten kan het je schade aanbrengen. Wanneer je bang bent om een grote stap te zetten zou het ook kunnen zijn dat het de juiste is.

Delegeren kun je leren

Als ondernemer heb je vaak goede ideeën bij wat je wilt bereiken, en vooral, hoe je dat wilt. Daar komt een hoop bij kijken. Soms teveel. Indien je alles zelf wilt doen belemmer je jezelf om overal echt goed aan toe komen. Begin dus vroeg een team te creëren en delegeer taken. Dit kunnen uiteraard medewerkers zijn, maar ook je zakenpartner of virtueel assistent. Hoe dan ook, het delen van de workload helpt je sneller te groeien. Het is zelfs heel goed mogelijk dat wanneer je de juiste personen in de arm neemt, zij taken zelfs beter uitvoeren dat jij zelf. Anderen helpen jou groeien. En daarin ontstaat ook een mooie wisselwerking waarin zij ook ontwikkelen.

Automatiseer

Zorg ervoor dat je vroeg weet welke tools je kunnen helpen om bedrijfsprocessen en herhalende taken te automatiseren. Provolve IT is helemaal ingericht om 100% remote te kunnen werken. Hiervoor gebruiken we o.a. tools als Asana, Slack, Calendly, Zoom en Google Suite. Benut de huidige technische mogelijkheden volop. Alles wat je tijd oplevert om te focussen op de core business helpt je verder te groeien.

Netwerken

Nieuwe mensen ontmoeten en met anderen praten over je bedrijf en doelen kan tot nieuwe inzichten en nuttige partnerships leiden. Je hoeft niet random allerlei netwerkclubjes te crashen of lid te worden van elf netwerkclubs. Bezoek seminars met borrels, vrijdagmiddag-borrels van andere bedrijven en vakgerelateerde conferenties.
Ik ben geen netwerk wonder maar het heeft mij door de jaren heen nieuwe inzichten en contacten opgeleverd. Uiteraard staat dat momenteel even op hold allemaal.

Bloggen

Het online delen van je kennis of doelen is een goede manier om je bedrijf meer in the picture te zetten bij relevante doelgroepen. Wel speelt consistentie hierin een bepalende rol. Consistent een boodschap naar buiten brengen en delen middels blogs en artikelen zal net als fysiek netwerken nieuwe kansen opleveren. Ondertussen scherp je je schrijfkunsten aan. In deze tijd van remote werken is dat dubbele winst.

Partnerships

Precies zoals je team je helpt om meer impact te hebben met minder moeite, helpen partnerships om je doelen sneller te behalen. Zo zijn wij onlangs gestart met partnerships voor Easy Software Deployment in het buitenland. Voorheen waren we voornemens de hele wereld zelf te bedienen. Dit verliep anders dan gehoopt. Nu streven we naar een distributeur in ieder land waardoor we veel sneller en stabieler internationaal kunnen uitrollen.

Denkproces

Alle lessen die ik heb gedeeld hebben mij tevens gevormd tot wie ik vandaag ben en waar ik sta. Het is dus eigenlijk vreemd om te zeggen dat ik sommige dingen eerder had willen doen. Ik heb met name geleerd om long-term te denken. Niet de sprint, maar het proces. Dit helpt me. Ik kijk niet teveel naar anderen. Inspiratie is nuttig maar me blind staren op anderen en waarom die verder zijn zal mij niet verder helpen. Ik verkeer immers in mijn unieke situatie. Everyone is just winging it, is mijn overtuiging.

10 jaar als ondernemer en 10 nuttige lessen. 
Wat zijn jouw voornaamste ondernemerslessen?
Deel deze in de comments.

 

dereck-breuning

Geschreven door Dereck Breuning.
Dereck geeft IT specialisten vrijheid en systeembeheerders controle. Link hier met hem.