10 voeding tips voor je eigen OS

10 voeding tips voor je eigen OS

Als drukke IT-ers zitten wij veel. We doen ons werk zittend achter de computer en zitten veel in de auto onderweg naar opdrachtgevers. Eenmaal thuis zitten we op de bank welverdiend te ontspannen. Op die manier is het gemakkelijk om onze eigen Operating System te negeren. Daarom hierbij 10 voeding tips voor je eigen OS.

Vorige week deed ik een boekje open over mijn worsteling met overgewicht. Het vele zitten dat wij als IT specialisten doen ging mij letterlijk in de weg zitten. Ik deelde hoe ik als jongeman van 22 langzaam veranderde in een 130 kg tellende dikke vent rond mijn 40e.

Ik stevende af op deadlines die ik liever niet zou halen. En dat is gelukt. Door veranderingen door te voeren in mijn levensstijl viel ik 45 kg af in minder dan een jaar. Dat die prestatie permanente monitoring vereist heb ik ook duidelijk gemaakt. Daarnaast heb ik gedeeld welke aspecten voor mij bepalend zijn geweest in het omkeren van mijn diagnose.

Voeding is hierin essentieel geweest, en nog. Logisch ook, want wat we in de tank gooien is bepalend voor onze prestaties. Een diesel auto kan ook niet rijden wanneer er benzine in de tank wordt gegooid. Omdat voeding zo’n belangrijke rol speelt in zowel afvallen als gezond leven deel ik deze week wat ik hiervan heb geleerd.

Tip 1: Doe suikers in de ban

Het voedsel in de westerse wereld is voornamelijk gebaseerd op koolhydraten waar suikers een groot onderdeel van zijn geworden. Suiker is dan misschien niet direct slecht voor je maar de hoeveelheid suiker die je eet kan wel degelijk uitmaken hoe snel je lichaam dit als vet kan opslaan. Het beste is om je suikerinname zoveel mogelijk terug te brengen. Wanneer je je de eerste weken na onthouding van suiker slecht voelt weet je dat je er teveel van eet. Het kan wel een paar weken duren voordat je je weer goed voelt. Hou hier dus rekening mee want dit is vaak de periode dat men terugvalt in de oude “suikerrijke” eetgewoonte.

Tip 2: Eet meer eiwitten en minder je koolhydraat inname

Koolhydraten en dan met name de eenvoudige koolhydraten zoals suiker worden heel snel opgenomen in het lichaam en zorgen ervoor dat je snel weer trek zult krijgen (denk junkfood). Eiwitrijk voedsel is lastiger door het lichaam af te breken waardoor het langer in de maag aanwezig is. Dat is goed want zo zal je niet zo snel weer trek krijgen. Goede bronnen van eiwitten zijn eieren, vlees en vis. Ook zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en melk zijn prima eiwitbronnen, maar check wel de suikers.

Tip 3: Wees niet bang voor vet

Vroeger dacht men dat met name de vetten in het voedsel ervoor zorgden dat je snel dik zult worden. Inmiddels weten we dat teveel koolhydraten en eiwitten daar ook voor kunnen zorgen. Vetten bevatten weliswaar meer dan twee keer zoveel calorieën per gewichtseenheid t.o.v. koolhydraten en eiwitten maar dat betekent niet dat ze overbodig zijn in een gebalanceerd dieet. Goede bronnen van onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld vis, avocado en olijfolie. Probeer wel verzadigde vetten en transvetten zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 4: Pas op met fruit

Fruit bevat goede voedingstoffen welke belangrijk zijn voor ons lichaam. Ze bevatten echter ook fruitsuikers. Eet dus niet teveel fruit. Twee stuks fruit per dag is genoeg om aan de broodnodige vitamines te komen. Drink ook geen geperst fruit zoals sinaasappels. Eén glas sinaasappelsap bevat zo 3-4 sinaasappels waaruit alle vezels zijn verwijderd. Met name de suikers zijn dan overgebleven. Het lijkt misschien gezond maar het zal je niet helpen bij het afvallen.

Tip 5: Eet groente

Groente is misschien wel de enige voedingsbron waarbij je je niet direct zorgen hoeft te maken dat je er snel dik van zult worden. Groenten bevatten veel vezels welke lastig door het lichaam verwerkt kunnen worden waardoor deze langer aanwezig zullen zijn en je dus langer een vol gevoel zullen geven. Ook bevatten groenten veel gezonde voedingsstoffen en bevatten ze weinig calorieën. All you can eat, dus!

Tip 6: Pas op met aardappelen

Aardappelen zijn gezond maar ze bestaan wel voornamelijk uit eenvoudige koolhydraten welke relatief makkelijk door het lichaam opgenomen worden. Twee of drie aardappelen bij je maaltijd is prima. Neem dus gewoon wat extra vezelrijke groente en doe er een lekker stukje vlees bij. Zoals oma dat deed ;P

Tip 7: Eet minder brood

Ik weet het, we zijn allemaal opgegroeid met het idee dat brood goed voor je is en dat dit je voornaamste voedingsbron zou moeten zijn gedurende je dag. We weten inmiddels wel beter; brood, met name wit brood, is een makkelijke dikmaker. Eet volkoren of roggebrood en probeer niet meer dan vier sneetjes per dag te eten. Vul de rest aan met ander voedsel zoals kip, eieren, salade of ander (eiwitrijk) voedsel.

Tip 8: Frisdrank in de ban

Frisdrank bestaat in veel gevallen nog steeds uit suiker en dit wordt heel snel door het lichaam opgenomen. Ze zullen je nooit een vol gevoel geven maar onbewust ben je je lichaam wel aan het voltanken met extra calorieën. Light frisdranken waarbij de suikers zijn vervangen is dan een beter alternatief maar besef wel dat de smaak van suiker je trek naar zoete producten in stand zal houden. Mijn tip; vervang frisdrank door zwarte koffie, thee (zonder suiker) of, beter nog, water.

Tip 9: Drink veel water

Over wat gesproken. Water is het belangrijkste voor je lichaam en het is lastig om hier voldoende van binnen te krijgen. Probeer gedurende de dag om het uur een glas water te drinken. Ook wanneer je trek begint te krijgen is het verstandig om eerst een glas water te drinken. Water bevat geen calorieën en je zult er dus nooit dik van worden. Daarnaast helpt water drinken bij het afvallen en zullen afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd. Wanneer je urine helder van kleur is drink je voldoende water.

Tip 10: Let op alcohol

Alcoholische dranken zoals bier en wijn bevatten behoorlijk wat calorieën zonder dat je je daar misschien bewust van bent. Alcohol wordt door je lichaam namelijk omgezet in suiker en daarnaast krijg je vaak ook extra trek in een vette hap. Beter is het dus om je biertje tijdens het afvallen gewoon te laten staan en te kiezen voor een alternatief waar je lichaam beter van wordt.

Tot zover mijn 10 voeding tips voor jouw eigen OS.
Reageren is leuk!


ferry-van-gelderen

Geschreven door Ferry van Gelderen.
Ferry is een zwaargewicht in zijn vakgebied. Fysiek niet meer.