4 Horror Scenario’s in Systeembeheer


De wereld bestaat uit hen die weten hoe IT-systemen werken en hen die eisen dat ze werken. De laatste groep heeft talenten op andere disciplines. De eerste groep is waardevol om hun kennis. Of gevaarlijk. Oordeel zelf met deze 4 horror scenario’s in systeembeheer.

 

Horror scenario 1; Systeembeheerder gijzelt systeem werkgever 

Een systeembeheerder gaf zichzelf toegang tot de mailaccounts van zijn werkgever en de financiële afdeling en kwam er zo achter dat de IT-afdeling zou worden uitbesteedt. Hij zou binnen enkele maanden de toegang tot alle systemen aan deze ingehuurde partij moeten overdragen. Daarmee zou hij zelf aan de kant worden geschoven. Daar zit je dan met je goede gedrag. Okay, kan gebeuren zou je zeggen. Hij niet. Hij logde in op het systeem van het bedrijf en haalde de website uit de lucht, blokkeerde de toegang tot het CRM-systeem en zorgde ervoor dat personeel niet meer kon inloggen op hun email.

 

Horror scenario 2; IT-Consultant regelt terugkerende omzet 

Externe consultants zijn duur. En laten we vooral hopen dat we waar voor ons geld krijgen wanneer we ze nodig hebben. Tegelijk is de concurrentie moordend. Dus, heb je een klant? Zorg dan dat deze ook klant blijft. Dat had deze IT-consultant slim geregeld. Een consultant werd ingehuurd om Siemens te helpen aan op maat gemaakte spreadsheets. Job done, iedereen tevreden. Top. Het gekke was dat het gedane werk elke paar jaren problemen ging vertonen waarna deze consultant weer werd gecontacteerd om dat op te lossen. Dat ging een tijd heel aardig. Totdat hij een keertje niet beschikbaar was om de problemen op te lossen en de admins van het bedrijf zelf een bug probeerden op te lossen. Ze kwamen de logic bomb van de consultant tegen. Weg wederkerende inkomsten.

 

Horror scenario 3; Beheerder vernietigt platform ex-werkgever

Okay, het is inmiddels tien jaren geleden. Maar dat het destijds goed mis ging met blogplatform Journalspace.com is wel duidelijk. De medewerker die verantwoordelijk was voor de back-ups van het bedrijf werd betrapt van diefstal en ontslagen. Bij het inpakken van zijn werkplek vond hij kennelijk nog wat tijd om de SQL-server van het bedrijf onherroepelijk te wissen… Het bedrijf probeerde de data nog te herstellen op de schijven middels een derde partij maar helaas. What’s done was done. Even later werd het platform uit de lucht gehaald en stond de boedel te koop. Hell hath no fury like an admin scorned zullen we maar zeggen.

 

Horror scenario 4; Ontevreden systeembeheerder turns Wolf of Wall Street

Een werkgever kan zichzelf een hoop ellende besparen door zijn medewerkers goed te waarderen. Had UBS zich dat maar eerder gerealiseerd. Het verhaal van Roger Doronio begint met een bonus die hij niet gekregen zou hebben. Ik denk dat er meer heeft gespeeld, maargoed. Meneer Doronio nam in ieder geval ontslag bij het bedrijf en liep de deur uit met plannen van wraak. Niet lang daarna kocht hij voor $21.762 318 put opties; een constructie waarbij men geld kan verdienen indien de aandelenkoers van het betreffende bedrijf in waarde keldert. Vervolgens ging hij even huishouden op het systeem van zijn voormalige werkgever waar hij een logic bomb had geplaatst die in korte tijd bestanden vernietigde op ruim duizend computers. Uiteindelijk gebeurde er met de koers niet zoveel, maar het bedrijf leed door dit horrorscenario een schade van ruim $3 mln. Meneer Doronio kwam erachter dat het intentioneel veroorzaken van schade bij een financiële organisatie niet op prijs wordt gesteld door justitie. Hij werd acht jaren in een gevangenis opgeslagen.


Al deze 4 horror scenario’s in systeembeheer leren ons dat we systeembeheerders, net als elke andere collega, goed mogen waarderen. Met de aantekening dat we opmerkzaam mogen zijn naar collega’s die wat te geïsoleerd door het leven gaan en te veel interesse tonen in alle duistere dingen die we deze week voorbij zien komen. 

Happy halloween allemaal!

 

kees-hoving

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.