6 Tips voor Productief Thuiswerken

Thuiswerken was vooruitstrevend, modern en aan een enkeling gegeven. Nu is het in een paar weken vooral verplicht. Thuiswerken kan heerlijk zijn, maar er zijn ook uitdagingen. Daarom 6 tips voor productief thuiswerken vanuit onze ervaring als remote IT specialisten. Met deze tips ben je net zo effectief als op kantoor. Wij geloven dat je zelfs meer werk kunt verzetten 😉

 

Thuiswerk tip 1: behoud je routine

Je normale routine behouden nu je thuis bent is een belangrijke sleutel. Dus kom uit je bed op de tijd waarop je dat gewend was te doen. En maak je klaar voor de dag, ook wanneer je niet van plan bent je huis te verlaten. Daarbij is het goed om gewoon, net als op kantoor, pauzes te nemen zoals je dat op je kantoor deed. Een lunchpauze met een wandeling buiten is een heerlijke break in de dag, zeker met dit heerlijke frisse lenteweer van de afgelopen dagen.

 

Thuiswerk tip 2: werk gezamenlijk

Op afstand gezamenlijk werken is zeker aan te raden. Dus niet, de ene collega begint om 8u ‘s morgens en de andere om 16u ‘s middags. Het zal je helpen wanneer je samen met je collega’s blijft werken. Ook al ben je fysiek niet samen. Zeker wanneer je elkaar nodig hebt voor diverse projecten en dus regelmatig moet overleggen. Zo voorkom je ook dat collega’s zitten te watertrappelen zonder toezicht.

 

Thuiswerk tip 3: blijf elkaar zien

Elkaar blijven zien is zeer belangrijk voor de betrokkenheid bij het werk en elkaar. Daar hebben we gelukkig in onze tijd allemaal handige tools voor nu we fysiek bij elkaar uit de buurt moeten blijven. Bellen met video kun je met Zoom, Skype of FaceTime. Wij gebruiken Meet van Google. Hoe je het ook regelt: het is goed je collega’s te blijven zien.

 

Thuiswerk tip 4: plan kletspraatjes

Het klinkt tegendraads, maar net zo belangrijk: plan intentioneel kletspraatjes met je collega’s. Op kantoor zijn praatjes bij het koffieapparaat nuttig voor de saamhorigheid en het genereren van nieuwe ideeën.

 

Thuiswerk tip 5: benut taakmanagement apps

Om samen productief te werken is dit wellicht de belangrijkste tip. Zorg ervoor dat er voor iedereen een uniforme manier is om taken aan te maken, uit te zetten en feedback te ontvangen. Vergeet dus de eindeloze emailconversaties. Niet efficiënt en effectief. Beter zijn de taak management applicaties die werk kunnen stroomlijnen en alles overzichtelijk wordt voor iedereen.

 

Thuiswerk tip 6: Vertrouw op elkaar

Iedereen is ingehuurd met een reden. Net als jij. Omdat ze goed zijn in wat ze doen. Erop vertrouwen dat iedereen zijn/haar werk (ook) thuis uitvoert. Dat is cruciaal om productief thuiswerken vorm te implementeren en in stand te houden. 


Uiteraard zijn deze 6 tips voor productief thuiswerken geen one-size-fits-all oplossing.
De best passende format zal afhangen van de aard en context van jouw bedrijf.
Maar deze 6 tips zijn wel een goede start om productieve gewoonten te implementeren en effectief thuis te werken.

 

kees-hoving

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.