AOV. Wat doe jij ermee?

AOV. Wat doe jij ermee?

“Freeedoooom!!!” schreeuwden veel ZZP-ers afgelopen weken. Het ging over de AOV. Wat doe jij ermee? Het verplicht stellen van een AOV (ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering) voor ondernemers was veel in het nieuws de afgelopen weken. Het is met name bedoeld voor de ZZP-ers die in grote getale onverzekerd actief zijn. Bij hen stuitte het plan op weerstand. 82% van de achterban is tegen, meldde ZZP Nederland.

Over dit onderwerp bestaan hoogst beargumenteerde meningen, merkte ik in de rij bij één van mijn favoriete Surinaamse eettentjes:
“Stom, ik regel mijn eigen zaakjes zelf wel!”
“Betutteling! We zijn toch geen communisten?!”

Okay, én veel vooroordelen…

Waarom AOV?

Ik kan me erg goed vinden in het standpunt zelf je eigen zaakjes uit te zoeken. Je bent immers freelancer geworden voor de vrijheid, toch? Het eigen baas zijn is zeker een mooi bestaan. Maar het leven kan anders lopen dan bedacht en verwacht. Wanneer je als ZZP-er of freelancer iets overkomt kan het hard gaan met je zuur verdiende centjes. Laten we dus een weloverwogen besluit nemen over de AOV en onze William Walace houding nog even terug in de kast hangen…

Zo’n 2500 jaren geleden gaf Aristoteles een definitie over het hebben van geluk:
“Luck is when the guy next to you gets hit with the arrow.”

In 2019 blijkt dat nog steeds een werkbare definitie van geluk te zijn. Er zijn namelijk voldoende mensen die verwachten dat hun niets gaat overkomen. Hun buurman misschien, maar zijzelf niet. Toch krijgt zo’n 1 op de 12 ZZP-ers jaarlijks zo’n pijl in de huishouding. En dan? Ik heb het in mijn directe omgeving meegemaakt. Sportief persoon. Stond verstandig en gebalanceerd in het leven. Zijn arm deed ineens raar. Het notitieblok in zijn hand kletterde op de grond. Na werktijd dan maar even naar het ziekenhuis. De diagnose was snel gesteld; herseninfarct. Bam!
Wil jij elke dag opstaan met zo’n risico?
Ikke niet.

Ik vond het destijds erg lastig om een AOV uit te zoeken. Ook het pensioen was hoofdpijn. Want ‘dat is nog zoooo ver weg.’ Toch heb ik beiden inmiddels al jaren geleden geregeld nadat ik met veel mensen heb gesproken en informatie had ingewonnen.

Mensen hebben veelal de overtuiging dat ondernemen nu eenmaal risicovol is en dat dit er nu eenmaal bij hoort. Met dat tweede ben ik het niet eens. Ja, ondernemen komt met risico’s. Gecalculeerde risico’s zou ik willen zeggen. Het is aan de ondernemer om de risico’s die er zijn zoveel mogelijk in te perken. Je inkomen beschermen is er zo één.

Populaire argumenten tegen AOV

“Ik spaar daar zelf voor”

Zelf sparen is voor zeer weinigen weggelegd. Het staat gelijk aan het creëren van schijnzekerheid. Stel, je bent 45 jaar en hebt een inkomen van €60.000,-. Je vaste en variabele kosten zijn €45.000,- per jaar. In theorie kun je €15.000 x 20 jaar = €300.000,- bij elkaar sparen. Je verlies aan inkomen is €45.000 x 20 jaar = €900.000,-. Rekening houdende met inflatie dus ruim 1 miljoen euro.

Maak deze rekensom voor jezelf. Je zult zien dat zelf sparen voor velen niet wenselijk is.

“Mijn partner heeft ook inkomen”

Dit is een raar standpunt. Leunen op het inkomen van een partner is niet logisch want juist onafhankelijkheid en zelfstandigheid waren belangrijke redenen van zelfstandige professionals om voor zichzelf te werken. Ook is het helaas statistisch gezien een onbetrouwbare bron van inkomsten.

“De premie is te hoog”

Veel ondernemers hebben het idee dat een AOV honderden euro’s per maand moet kosten. Na inventarisatie blijkt echter dat aan alle wensen voldaan kan worden voor circa €90,- netto per maand. Bij 30 declarabele uren per week liggen de kosten voor een goede AOV dus rond de €0,90 en €1.40 netto per uur.

Alternatieve opties m.b.t. AOV

Uiteraard mag je het met de verplichtstelling van de AOV oneens zijn. Zo werkt dat hier gelukkig. Maar wees je bewust van alle risico’s. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Ik geef er drie:

1. Sluit je aan bij een payrollbureau

Een payroller neemt alle administratie uit handen en heeft ook verzekeringsmogelijkheden binnen een collectief. Denk hierbij aan korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering of mogelijkheden voor een collectieve pensioeninleg.

2. Werk op projectbasis

Een variatie op het payrollen is een het werken op projectbasis. Er zijn payrollbureaus die jou een basissalaris bieden en op basis van gemaakte uren op projecten je maandelijks een oplage geven. Dit is een soort hybride oplossing waarbij je als freelancer opereert maar toch een vast laag basisinkomen hebt voor wanneer het werk schaarser is.

3. Vindt een werkgever die je dezelfde vrijheid biedt

Bij Provolve IT geloven we in vrijheid. Je bent als professional in staat om je eigen werk en leven vorm te geven. Wil jij graag de voordelen van het ZZP-er schap in loondienst ervaren? Ik ga graag met je in gesprek om daar meer over te vertellen. Lees vooral ook hoe mijn huidige medewerkers daarover spreken.

Kom in gesprek. Ik link graag met je


dereck-breuning-provolve

Geschreven door Dereck Breuning
Dereck is de werkgever waar IT specialisten naar zoeken. Connect hier met hem.