Is applicatiebeheer een belangrijk thema binnen de IT-afdeling van jouw organisatie? Zonder applicaties kan je organisatie niet draaien. Door goed applicatiebeheer zorg je dat je applicaties en de koppelingen tussen de applicaties blijven functioneren zodat je organisatie op een veilige en efficiënte manier kan (blijven) werken. In deze blog duiken we dieper in op applicatiebeheer binnen de digitale werkplek.

Endpoint management

In een complex IT-landschap mag de beveiliging van je netwerk en je applicaties nooit worden verwaarloosd. Je moet ervan uitgaan dat aanvallers continu pogingen om doen om toegang te krijgen tot je netwerk. Eén kwetsbaarheid kan desastreuse gevolgen hebben. Of het nu een niet-geautoriseerd apparaat, een verkeerde configuratie of een zwakke plek in een browser is. Je hebt een oplossing nodig voor het beheer en de beveiliging van al je endpoints. Dat zorgt voor flink wat uitdagingen:

  • Veel organisaties hebben een heel scala aan apparaten, zoals
    desktops, laptops, smartphones en browsers. Ook is er een veelvoud aan licenties die je moet beheren;
  • Je netwerk moet regelmatig worden gescand op verkeerde configuraties en riskante software;
  • Datalekken en gegevensdiefstal kunnen gemakkelijk ontstaan, meestal door menselijke fouten;
  • Applicaties die je niet vertrouwt en/of die niet bijdragen aan de doelstellingen van je organisatie, moet je kunnen blokkeren;
  • Noodzakelijke applicaties moeten altijd kunnen werken.

Complex applicatielandschap

Software-as-a-Service (SaaS) is overal. Microsoft 365, maar ook bedrijfssoftware voor CRM en ERP wordt als dienst afgenomen. Logisch, want het bespaart organisaties een hoop werk. Zij hoeven zich niet meer druk te maken over updates en licenties. De kosten zijn voorspelbaar omdat de kosten per maand per gebruiker worden betaald. Toch heeft iedere organisatie te maken met een applicatielandschap dat niet alléén uit SaaS-applicaties bestaat. Het is nog altijd nodig het applicatielandschap als geheel te integreren. Dat betekent dat je moet zorgen dat alle applicaties, bij voorkeur via single sign on, op een handige en veilige manier te gebruiken zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Dat is niet altijd eenvoudig in een landschap met applicaties, licenties en contracten van talloze leveranciers.

Updates

Updates van applicaties worden niet voor niets uitgebracht. Ze
maken de software veiliger en voegen vaak nieuwe features toe. Toch is het verstandig om wijzigingen in de software vooraf te testen voordat je een update uitvoert. Vooral bij cloudapplicaties geldt dat het lastig is om terug te gaan naar de oude situatie wanneer een update die voor problemen zorgt eenmaal draait. Vaak kun je een update uitstellen, maar veel leveranciers verplichten je uiteindelijk om een update te draaien om te voorkomen dat je achterop raakt. Je kunt dan maar beter de update goed hebben getest. Dit is gelukkig in
grote mate te automatiseren.

Provolve IT Evolved Workspace

Omdat applicatiebeheer essentieel is voor IT-succes, hebben we dit onderwerp een prominente rol gegeven in ons unieke werkplekconcept: de Evolved Workspace. Dit is een innovatieve oplossing waarin we de Modern Workplace van Microsoft (Windows 10 en Microsoft365) integreren met je overige (online) applicaties, binnen één helder en overzichtelijk portaal. Het beheer, de packaging en deployment zijn volledig in handen van Provolve IT. Zo kun jij je dus richten op de kernactiviteiten van jouw organisatie. Meer weten? Lees hier alles over de Provolve IT Evolved Workspace.