Vroeger kon ik nog heerlijk tegen een eikenboom zitten zonder dat alles begon te jeuken. Of schaatsen op het kanaal in de winter. Vroeger kocht je voor drie ton veel meer dan een oubollige rijtjeswoning die je nog volledig moet renoveren. Die tijden zijn voorbij maar verandering blijft. Niet eenvoudig voor mensen die van nature van comfortzone naar comfortzone hoppen. Bezinning helpt ons om te gaan met onze veranderende context. De vakantieperiode is daar ultiem geschikt voor. Drie redenen voor bezinning deze zomer.
Geen zin zonder bezinning
Wanneer we niet meebuigen met onze veranderende context blijven we verlangen naar wat voorheen comfortabel en vertrouwd voelde. Dan gaan we denken dat ‘vroeger’ alles beter was. Maar ‘vroeger’ hadden we ook onze uitdagingen die ons deden verlangen naar ‘vroeger’. En zo kan het gebeuren dat we achter ons leven aan hobbelen met een knagend gevoel van ontevredenheid. Dat knijpt langzaam de zin uit het dagelijks leven. Periodiek een moment van bezinning plannen kan daar veel in goed maken. In het boekje Destination Simple pleit de auteur ervoor dat we beter kunnen meeveren met onze veranderende context dan strak vast blijven houden aan onze zelf opgelegde routine. Van harte aanbevolen.
Het leven wordt vooruit geleefd en achteraf begrepen
In onze dagelijkse context kost het geen moeite om geleefd te worden. Als je zelf niet duidelijk hebt wat je wilt verzint je werkgever het wel. Of ‘de culturele norm’. Je wordt dan opgeslokt door wat de huidige cultuur definieert. Voor je het weet ben je ook zo iemand die steeds roept dat hij ‘druk’ en ‘gestresst’ is. Als je dat wilt voorkomen zul je zelf op de rem moeten trappen. Het leven wordt vooruit geleefd en achteraf begrepen. Daarom zijn momenten van bezinning goud waard. Stoppen en terugkijken legt de route bloot waarop je je bevindt. Dat geeft een unieke kans om vooruit te kijken en te evalueren of je het eens bent met het volgende station waar je naar op weg bent.
Dankbaarheid creëert zingeving
Als je steeds maar door blijft rennen in je hamsterwiel ben je voortdurend gefocust op wat voor je ligt en wat je nog niet hebt (bereikt). Daarmee doe je jezelf op de lange termijn schade aan want jouw waarde heeft niets te maken met wat je bezit of doet. Dankbaarheid opent de weg naar tevredenheid, voldoening en een positieve mindset. Daar word je fijn gezelschap van. Dat is mooi meegenomen voor de mensen om je heen. De kortste weg naar dankbaarheid is verlangen naar wat je al hebt. Dat klinkt als een flauw trucje maar is een schitterende oefening. Waar ben jij dankbaar voor?
Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.