COVID-19 Pandemie: 5 thuiswerktips

Het dendert over de wereld en maakt meer mensen bang dan ziek.
Ra, ra, waar gaat het over? 

Corona.

Nee, niet dat Mexicaanse zomerbiertje, maar dat griepje wat geen griepje is.
Het krijgt steeds meer voeten aan de grond en kegelt als een bowlingbal onze infrastructuur en gevoel van veiligheid omver.

Italië en China zijn in complete lockdown. Consumenten stellen reisjes uit of kunnen er niet meer van terugkomen. Amerika laat niemand uit Europa meer binnen. Evenementen worden afgelast en steeds meer scholen sluiten hun deuren. De beurzen dalen terwijl de prijzen van mondkapjes stijgen. Net als de temperatuur bij veel mensen. Op het moment van dit schrijven staat de teller op 126.660 wereldwijd. And counting. Tegelijkertijd houden we ons hoofd koel en relativeren we wat.
Inmiddels hebben we het over een pandemie. 

Tegen een onzichtbare vijand is het altijd lastig vechten. Kunnen we überhaupt wat doen tegen zo’n virus?
Of is het een kwestie van tijd en komt het ons gewoon aanwaaien? 

Veel bedrijven grijpen naar de maatregel van thuiswerken. Een goed idee, vind ik.
Zo kun je COVID-19 je deur voorbij laten gaan en toch lekker nuttig bezig blijven. Thuiswerken is daarbij een goede strategie om contact met anderen te vermijden. Aangezien we bij Provolve IT altijd al zoveel mogelijk remote werken deel ik graag wat tips om je snel op weg te helpen.

 

COVID-19 Pandemie: 5 thuiswerktips


Audio & Video

Zorg dat je basis goed staat. Zonder goede audio en video wordt thuiswerken niets meer dan een telefoongesprek via het internet. Als je dat niet adequaat regelt ga je in beleving snel weer terug naar 1995. Om efficient samen te werken met je collega’s, en dat even prettig te maken als in real life, zorg je ervoor dat je camera en je microfoon en speakers het goed doen. Zelf gebruik ik de Logitech Brio als camera en mijn AirPods als headset.


Gebruik Emoji

Online communiceren doe je daarnaast ook veel door te typen. Gebruik bij deze manier van communiceren gretig de emoji. Op Whatsapp doe je dat voor de LOL, maar in de zakelijke communicatie is dit bepaald geen overbodige luxe.
Jouw goed bedoelde sarcastische grap zal niet bij iedere collega zo landen als je hierbij je intenties niet verduidelijkt met een goed geplaatste 😉 Niet iedereen schrijft alles even goed uit of is überhaupt goed in communiceren op deze manier. Zorg daarom dat alle onbedoelde bijeffecten zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Een gifje of gesproken boodschap werkt natuurlijk ook prima. Tools als Slack en Microsoft Teams maken integratie met Giphy mogelijk. Het komt erop neer dat het een goed idee is om je woorden visueel kracht bij te zetten waar mogelijk.


Maak gebruik van de situatie

Juist nu veel mensen thuis (moeten) werken kun je je tijd goed benutten voor deep work. Je wordt tenslotte niet telkens gestoord. Simpele en geestdodende administratieve taken kunnen wachten. Juist nu kun je meters maken met dat onderzoeksverslag, het uitwerken van een projectplan of andere taken die je focus vereisen.


Maak (hybride) thuiswerken permanent

Daarnaast kun je een start maken om je team meer gewend te laten raken aan het remote werken. Dit vereist enkel een stukje coördinatie en communicatie. Je kunt starten door veel gestelde vragen of de bij jou in bezit zijnde kennis te documenteren in interne documenten of een kennisbank. Als je die nog niet bezit kan dit een uitgelezen kans zijn daarmee te beginnen. Deze zet je vervolgens centraal neer. Iedereen weet dan waar hij/zij aan toe is.


Investeer je tijd

Net zoals je geld maar één keer kunt uitgeven, kun je je tijd ook maar één keer spenderen. Het is zelfs schaarser dan je geld, want je kunt tijd niet terugverdienen. Wellicht kun je van de nood een deugd maken door meer tijd te investeren in je kinderen. Het kan in het dagelijks leven zo verraderlijk zijn te gaan geloven dat ze spullen nodig hebben. Ik durf te wedden dat dat wel goed zit. Meer dan spullen hebben kinderen onze tijd en aandacht nodig. Zet die laptop uit, leg je smartphone in de kluis en ga eens een balletje overgooien 🙂

Ook ik vermijd reizen met het OV en werk veel vanuit huis.
Zit jij in quarantaine of ben je (noodgedwongen) thuis aan het werk?
Laat weten hoe het je vergaat in de comments onder ‘COVID-19 Pandemie: 5 thuiswerktips’.

 

dereck-breuning
Geschreven door Dereck Breuning
Dereck geeft IT specialisten vrijheid en systeembeheerders controle. Link hier met hem.