Detachering is hot. 3 redenen waarom dat is (en blijft)

Detachering is hot. Dat de wind gunstig staat in onze economie weten we. Dat het té goed gaat is minder bekend. Enorm veel bedrijven vullen hun vacatures met grote moeite. IT specialisten zijn zelfs zó moeilijk te vinden dat vacatures open blijven.
Wat moet je dan? Je kunt óf de computers uitzetten en de balpen pakken óf gebruik maken van detachering. Detachering is hot, zowel voor opdrachtgevers als voor de IT’ers heeft het enorme voordelen.

Detacheren vs. flex, zzp

Als gedetacheerde ben je vaak projectmatig aan het werk bij diverse opdrachtgevers. Dat ziet er hetzelfde uit als bij een uitzendkracht. Van de buitenkant dan. Want er zijn grote verschillen. Zo ben je in het bezit van een vast contract met een goed salaris, een laptop en een auto. Dat is wat anders dan enkel een uurloon. Je kunt niet zomaar ontslagen worden, dus je ervaart de rust van zekerheid. Wel zo fijn, zeker als je een gezin hebt. De flexwerker en de zzp-er werken vaak op uurbasis en de zzp-er mag na het ene project zelf op zoek naar een nieuwe. Jij niet, dat doet je detacheerder voor jou.
De opdrachtgever geniet hierbij alle lusten zonder de lasten. Risicoloos benutten van expertise die je zelf niet hoeft te onderhouden. Is het project afgelopen? Dan vertrekt de specialist weer naar een andere uitdaging.

Detacheren is sneller leren

In vaste dienst bij een detacheerder kijk jij bij allerlei interessante opdrachtgevers in de keuken. Zo leer je keisnel de best practices en doe je sneller ervaring op dan de persoon die op één functie zit. Door deze variatie en door aan allerlei disciplines te proeven ben jij er ook veel sneller achter wat jou het beste ligt en waarin jij je wenst te ontwikkelen.

De detacheerder is daarnaast bereid om te investeren in het up to date houden van jouw kennis en expertise door middel van het betalen voor certificaten en cursussen. Zo kom jij snel vooruit en creëer je een interessante CV.
De opdrachtgever zit erbij en kijkt ernaar, terwijl er aan zijn doelen wordt gewerkt. Daarbij ervaart de opdrachtgever ook het voordeel van een brede horizon die een tijdelijke specialist met zich mee brengt. Wellicht zijn er zaken die beter kunnen waaraan intern nog niet eerder is gedacht…

Detacheren is de toekomst

Het detacheren was een troebele wereld. Nog steeds is het imago niet ideaal. Maar daar wordt hard aan gewerkt én verschuiving is zichtbaar. Voorheen wist alleen Joost hoeveel lagen ertussen zaten bij een opdracht. Tegenwoordig zijn de kinderziektes er grotendeels uit. Tuurlijk lonesome cowboys zijn er nog, maar professionalisering is here to stay. De detacheringsbranche heeft sinds kort zelfs een eigen branche vereniging. Niet raar, want de branche is met een omzet van jaarlijks 6,2 miljard een serieuze facilitator op de Nederlandse arbeidsmarkt geworden. De vooruitzichten op het detacheren binnen de IT sector zijn met name rooskleurig. Er is een toenemende vraag zichtbaar naar IT’ers met specialistische kennis. In een digitale wereld waarin snel wordt geschakeld en agile wordt gewerkt zal die vraag niet afnemen, is mijn verwachting.

Onze aanpak in detachering

Provolve IT is een kleine speler met grote waarden. Transparantie en integriteit zijn de tijdloze principes die aan de kern van onze bedrijfsvoering staan. Bij ons geen ‘tientje voor een vriendje’; geen troebele constructies. Wij doen zaken met de eindklant óf de partij die de eindklant bedient. Anders geen opdracht, jammer dan. Wij prefereren een integere aanpak en gaan ervan uit dat dit resulteert in langdurige win-win relaties met opdrachtgevers en specialisten die zich bij ons aansluiten. De groei die we ook dit jaar weer zagen bewijst dat deze aanpak wel eens kon werken.

Bron: Onderzoeksrapport detacheringsbranche 2018


kees-hoving-provolve-blauw

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.