Hoe blijf je helder tijdens thuisisolatie?

Hoe blijf je helder tijdens thuisisolatie? Wij mensen zijn sociale wezens. Dat heb je vast zelf al wel gemerkt tijdens de afgelopen weken in thuisisolatie. Een lange periode binnen zitten kan leiden tot verveling of regelrechte madness waarbij de muren op je af komen. Maar voordat je de mannen in de witte jassen belt geven wij een aantal tips om jou en de mensen met jou door deze lastige tijd heen te loodsen zonder je verstand te verliezen.

 

Doe iets creatiefs

Je kunt gaan schilderen, tekenen of een instrument oppakken. Heel wat mensen zijn dagelijks aan het gamen heb ik begrepen van mensen bij datacenters die overuren draaien deze maanden. Vind je het moeilijk om inspiratie te vinden? Hier is een  voorbeeld van hoe creatief mensen zijn geworden deze dagen. 

 

Behoud je routine

Je normale routine behouden nu je thuis bent is een belangrijke sleutel. Dus kom uit je bed op de tijd waarop je dat gewend was te doen. En maak je klaar voor de dag, ook wanneer je niet van plan bent je huis te verlaten. Of je je routine nu baseert op je werkritme, je maaltijden of iets anders; een routine behouden is een sterk wapen om je door deze maanden heen te loodsen.

 

Leer iets nieuws

Gebruik deze tijd om iets nieuws te leren. Staan er ergens op je wishlist nog vaardigheden die je graag zou willen leren? Dat is dit het moment. Wellicht een nieuwe taal? Of die ene cursus? Dat is allemaal online te regelen. Zo maak je van de nood een deugd en heb je ook het gevoel dat je vooruit blijft gaan. Want dat ga je dan ook 😉


Blijf elkaar zien

Blijf verbonden met vrienden en familie met behulp van virtuele meetings. Online tools als Zoom, Meet, Skype of Facetime helpen hierbij. Dat je nu thuis moet blijven betekent niet dat je elkaar niet meer kunt zien en spreken. Trek een fles wijn open en bel iemand.

 

Zorg voor jezelf

Beweeg, mediteer en eet gezond. Besteedt wat tijd van je dag aan wat voor jou goed voelt. Zeker wanneer je kinderen hebt thuis. Jij moet niet op je tandvlees gaan lopen want dan loop je risico dat alles instort. Net als in een vliegtuig moet je eerst bij jezelf het zuurstofmasker op doen, daarna doe je dat bij anderen. If you know what I’m saying…

 

Timmer die klusjes af

Maak al die thuis projecten af die je hebt lopen uitstellen. Je weet wel: die lijst met klusjes die je vrouw bijhoudt. Het voelt goed om die één voor één af te vinken. Is je vrouw ook weer blij 🙂 Je bent niet de enige die dat nu waardevol vind.


Ruim je virtuele kamer op

Dit is een perfecte tijd om je bestanden even goed te archiveren. Of om een paar fotoboeken te bestellen van die vakantie van laatst. Of je huwelijk van zeven jaren geleden…woops…(quilty).


Beperk mediaconsumptie

Uiteraard wil je bijblijven met betrekking tot het nieuws. Maar blijf bij betrouwbare bronnen en houd het daarbij. Het is het je tijd niet waard om alle discussies te volgen en drie beschouwingen te zien van de persconferentie waarin enkel huidige maatregelen worden verlengd. Ga wat nuttigs doen. Anders wordt je door het nieuws geleefd in plaats van zelf iets nieuws te beleven.


Zoek hulp

Ten slotte, mocht je het allemaal echt niet meer trekken, trek dan nog wel even aan de bel.
Je staat er niet alleen voor, er zijn mensen die je graag bijstaan in woord en daad.


Dit is voor velen een moeilijke tijd, dat hoeven we niet te ontkennen.
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je er voor anderen kunt zijn.
Dat is geen egoïsme, dat is wijsheid waardoor anderen op jou kunnen bouwen. 

Hoe blijf je helder tijdens thuisisolatie? Wij denken zo.

 

kees-hoving

 

 

 

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.