Ik weet het, wanneer ik begin over de kernwaarden die in onze organisatie centraal staan word jij overvallen door een gapende behoefte om in slaap te vallen. Boooring…
Maar wanneer je bedenkt dat onze kernwaarden het kader vormen waarbinnen wij werken zodat iedereen kan floreren, ga je wellicht wat meer overeind zitten. Met deze serie blogs geven we een kijkje in onze keuken.

Binnen Provolve IT hanteren wij vier kernwaarden:
Eerlijkheid, Transparantie, Vertrouwen en Vrijheid.
Mijn persoonlijke reflectie hierop is dat de laatste het meest waardevol is. De voorgaande drie zijn essentieel om vrijheid in goede banen te leiden. Vertrouwen is er zo eentje.

Provolve’s Kernwaarden: Vertrouwen

Vertrouwen is zo’n dingetje dat vermeerderd wanneer het belangeloos wordt uitgedeeld. Wie het niet heeft gaat het zelf ontwikkelen zodra hij het ontvangt. Tegelijkertijd heeft vertrouwen de meeste impact in de organisatie wanneer het aanwezig is zonder specifiek te worden benoemd. Er zijn nu eenmaal van die onderwerpen die gewichtig worden enkel omdat ze worden aangesneden. Vertrouwen creëert de basis voor iedere veilige omgeving, dus ook die op het werk. Het is de onzichtbare olie die ervoor zorgt dat alle onderdelen soepel blijven werken.

Wat vertrouwen doet

Wanneer vertrouwen goed in de bedrijfscultuur is geïmplementeerd vertaalt het zich naar zelfvertrouwen bij de medewerkers. Ook dit is weer iets dat niet enkel op het werk kan gebeuren. Daarbij kan het niet als eis worden afgedwongen, enkel voorgeleefd. Het leent zich dus niet als trucje, maar moet op hartsniveau worden uitgedragen. Werknemers doen er dus goed aan hun werkgever hierop te kwalificeren. Wij zijn zelf namelijk ook gewoon mens, en de mate waarin we dat durven laten zien is de mate waarop we diepte zullen ervaren met onze medewerkers.

Medewerkers die in volle vertrouwen hun werk kunnen uitvoeren zijn gemotiveerder, nemen meer initiatief en verantwoordelijkheid. Ze voelen zich niet gevangen in een kooi van toneel en politieke spelletjes. Niet onbelangrijk, want daardoor leven ze dus met minder stress. Toch zo’n beetje de grootste oorzaak van ziekte en uitval.

Dit klinkt alsof ik hier heel gecalculeerd over ben. Dat is niet zo. Het verhaal is dat ik graag mijn bedrijf op deze waarden wil bouwen omdat het lucratieve fundamenten zijn die eindeloos stand kunnen houden. En ik wil dat mijn onderneming geen one-day-fly is maar een betrouwbaar baken van waarde voor de betrokkenen.

Voutloos vertrouwen

Worden er dan geen fouten gemaakt? Ja, tuurlijk wel. Ook bij ons gaat er wel eens iets mis. Maar waar eerlijkheid, transparantie en vertrouwen regerende waarden zijn is er een omgeving gecreëert waarin er vrijheid heerst om van fouten te leren zonder afbreuk te doen aan de betrokken personen. Naming, blaming and shaming vind ik verschrikkelijk en leidt enkel tot meer van dat soort ellende. Ik wil daar niets van hebben in mijn bedrijf.
Met onze kernwaarden krijgt zowel persoonlijke ontwikkeling als bedrijfsgroei optimaal de ruimte. En dat vind ik top, want persoonlijke ontwikkeling is altijd bedrijfsgroei. Van mensen moeten we het hebben, tenslotte. En mens zijn we allemaal.

Dit was Provolve’s Kernwaarden: Vertrouwen.
Andere blogs in deze serie zijn:
Provolve’s Kernwaarden: Eerlijkheid
Provolve’s Kernwaarden: Transparantie
Provolve’s Kernwaarden: Vrijheid

 

dereck-breuning
Geschreven door Dereck Breuning
Dereck is de werkgever waar IT specialisten naar zoeken. Link hier met hem. Hier vind je vacatures.