Survival International en waarom wij ze steunen

3am. Ik schrik wakker.
Ik open mijn ogen maar kan niks zien.
Zuurstof…waarom kan ik geen ademhalen?
Rook? Brand!
Met een stoot adrenaline spring ik in action mode.
Waar kan ik weg? Wat doet er écht toe? 

#Amazonfires

Ons huis staat in brand vernamen we in de media de afgelopen weken. Dat is nog steeds zo. Het politieke gesteggel over de vele brandhaarden in de Amazone heeft niet geleid tot het blussen ervan. Wanneer ik de status bekijk van de branden en de onherstelbare schade die ze opleveren word ik weer even bepaald bij de gebrokenheid van de mensheid. Wat schieten we toch tekort in ons rentmeesterschap. Waarom kiezen we toch zo vaak voor eigenbelang, hebzucht en korte termijn? We weten toch dat de junkie mindset afstevent op een vroege dood? Dit alles heeft geen snelle impact in Nederland. Wél op de inheemse stammen in de Amazone. Die zien niet alleen hun huizen in vlammen opgaan, maar hun hele wereld. Niets nieuws volgens Survival International.

#SurvivalInternational

Survival International zet zich in voor het behoud van de inheemse stammen in de wereld. Deze mensen hebben dagelijks te maken met discriminatie, diefstal van grondgebied, opgelegde ‘vooruitgang’ en genocide. Simpelweg omdat ze anders leven. Onacceptabel natuurlijk, dat is waarom Survival International steunen. Actueel voorbeeld? Afgelopen week gaf Joko Widodo, de president van Indonesië, aan dat de hoofdstad van het land verplaatst zal worden. Het volle, vervuilde en zakkende Jakarta moet plaatsmaken voor een nieuw plekje op Borneo. Borneo kennen we van de oeroude bossen, de orang oetan en de Maleise beer. Het is ook het leefgebied van de Dajaks. 180.000 hectare grondgebied zou voor de nieuwe hoofdstad gereserveerd moeten worden. Jij mag raden wat hiervoor moet wijken. 

#Virunga

De founder van Survival International, Stephen Corry, heeft in zijn boek Tribal Peoples for Tomorrow’s World overtuigend laten zien hoe belangrijk de inheemse stammen zijn. Hun kennis van planten die nog gebruikt kunnen worden voor nieuwe medicatie is zo’n voorbeeld. Ook hun flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden is bewonderenswaardig. Daarbij zijn deze mensen specialisten in natuurbehoud. Meer dan wij met onze goede bedoelingen. Ondanks dit alles worden deze mensen aan de zijlijn van de samenleving geparkeerd. Ze worden uitgebuit, gediscrimineerd en mishandeld. Het is zelfs zo gesteld dat een project onder de noemer van natuurbehoud mede wordt gebruikt om deze mensen het leven zuur te maken. Deze week berichtte het NOS nog over de praktijken van bewakers in het Virunga park. De EU blijkt dit mede mogelijk te maken met hun donaties…


Wij steunen Survival International

Provolve IT heeft besloten financiële steun te geven aan Survival International.
Wij hechten veel aan kwaliteit van leven en gunnen dat aan iedereen. Daarbij vinden we dat je specialisten hun gang moet laten gaan. Inheemse stammen zijn een belangrijke sleutel tot natuurbehoud. Ergens geld tegenaan smijten met verkeerde partners leidt enkel tot schitterend verpakte ellende.

 

Survival-International

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.