Wie maakt de zorg beter?

Wie maakt de zorg beter?

BNR Newsroom had een tijdje geleden iets bijzonders te melden. Onderweg naar één van onze klanten om een pizzasessie te faciliteren had ik het programma aan staan. Er werd gemeld dat de bijna 300 ziekmeldingen die zijn ontvangen bij het CNV afkomstig waren van werknemers in de zorg die verplicht worden bij ziekte een vrije dag op te nemen.

Daar werd vervolgens aan toegevoegd dat zij vaak zelf vervanging dienen te regelen of zelfs ziektedagen niet doorbetaald krijgen. In de aflevering kwam naar voren dat dit alleen nog maar de mensen zijn die het melden. Er zijn er dus nog meer die dit gewoon maar slikken…

Een structureel probleem dus. Personeelstekorten in de zorg is niet iets van gisteren. Het wordt door velen helaas niet gezien als een ‘sexy’ vak en in een maatschappij die steeds verder digitaliseert, internationaliseert en zo ook individualiseert is er kennelijk steeds minder oog voor elkaar – de mens. De zorg is ziek. Wie maakt de zorg beter?
Een kat in het nauw maakt inderdaad rare sprongen.

Wie maakt de zorg beter?

Deze zorgwerkgevers zitten vast met de handen in het haar en pogen een lastig dilemma op te lossen. Personeelstekorten levert werkdruk op. Hogere werkdruk levert meer ziekmeldingen op. En zo belanden zij in een vicieuze cirkel. Daar komt nog bij kijken dat zorgprofessionals een grote verantwoordelijkheid voelen voor hen die onder hun zorg vallen. Het ziekteverzuim is daarom ook gestegen naar 5,7% over de jaren heen. Dat is bovengemiddeld over alle sectoren heen. Dus moet er gestuurd worden op minder ziekteverzuim. Zo zijn we de cirkel rond.

Doordat dit zo vaak voorkomt gaan er langzaam dergelijke wanpraktijken spelen. Waarschijnlijk eerst vanuit onschuld en echt omhoog zitten. Later worden deze tijdelijke oplossingen gewoontes. Ergens is er iets gaan rotten.

Hoe dit is op te lossen? Dat is uiteraard lastig. Het is ook niet mijn doel om in dit blog een oplossing te vinden voor een structureel, ingeburgerd probleem (als dat al mogelijk is). Uiteraard wil ik wel mijn visie toelichten hoe te starten met de aanpak van dit probleem.

Zorg voor top-down beleid

Wanneer je als directeur of topman/vrouw van één van deze bedrijven even geschokt was als andere luisteraars van BNR, kijk dan eens goed naar het beleid wat je voert. De HR-medewerker op de zorginstelling zal niet geheel zelf dit beleid verzinnen en zijn of haar collega’s dit opdragen. Als directeur ben je ook weleens ziek, wil je dan zelf ook zo behandeld worden? Natuurlijk niet. Uiteraard zullen er naast pure beleidskwesties ook politieke en financiële factoren meespelen. Toch is het aan de directie om dit verder op te lossen. En dat is niet bottom up. Vraag je eens af hoe het leven is voor de mensen ‘onder’ jou.

Zorg voor eerlijkheid en transparantie

Waarschijnlijk zitten er hele goede en valide redenen achter sommige van de problemen die spelen waardoor dit zo uit de hand is gelopen. In crisissituaties is het goed om transparant te zijn naar de medewerkers en de wond bloot te leggen. Zo creëer je begrip, want geloof me, die zorgmedewerkers van jou zijn echt wel begaan met hun werk, de collega’s en de patiënten. Laat ze meedenken. Als dat te ver gaat, laat dan op zijn minst duidelijk blijken wat er aan de hand is. Een crisis los je niet alleen op.

Nu bevind ik me met mijn bedrijf niet in de zorgsector, maar mijn werkgevershart bloedt bij dit soort verschijnselen. Hoe bewaak ik de grenzen binnen Provolve IT?

Zorgen met grenzen

Ik bekijk situaties altijd vanuit een brede context: de medewerker en zijn/haar privésituatie, de klant, Provolve IT en overige omstandigheden.

Een ziekmelding is een ziekmelding. Last minute een dag vrij of een off day, daar kunnen we mee leven. Wij gaan uit van vertrouwen en eerlijkheid. Die geven we onvoorwaardelijk en hopen wij op dezelfde manier terug te ontvangen.

Een voorbeeld is dat een medewerker moet doorontwikkelen maar tegelijkertijd ook vader is geworden. Dan weet je dat je kunt blijven pushen op het afronden van een opleiding of certificering maar je kunt je ook beseffen dat dit erg lastig wordt met de zorg voor een nieuwe telg.

Vrijheid speelt een grote rol maar het is geen vrijblijvendheid. Maandelijkse 1-op-1’s zorgen voor sturing en persoonlijke begeleiding. Tussentijds bellen, appen, Skypen, Zoomen en/of Slacken we wat af. Communicatie is key!

Worden de grenzen overschreden en het vertrouwen dat we zo onvoorwaardelijk geven geschonden, dan staan daar uiteraard consequenties tegenover. Deze stellen we alleen niet vooraf en voor iedereen, zoals dit bij veel organisaties gaat. Dat de slechten het verpesten het voor de goeden, daar doen wij niet aan.

Wil jij als IT-er ook ervaren hoe het is om bij een werkgever te werken die jou vrij laat en het beste in je naar boven brengt? Bekijk dan de openstaande vacatures.

 


dereck-breuning-provolve-blauw

Geschreven door Dereck Breuning
Dereck is de werkgever waar IT specialisten naar zoeken. Connect hier met hem.