Bankzitters zien we graag tijdens een voetbalwedstrijd. En alleen daar.
Als detacheerder wil je graag dat je specialisten snel en soepeltjes van het ene project in het andere transitioneren. Met die droom slaap ik heerlijk elke nacht. Helaas komt deze droom niet altijd uit en zijn er ook wel eens tijden dat specialisten klaar zijn bij het ene project en dan in de duck-out moeten plaatsnemen om te wachten op een nieuwe. Dit zijn de bankzitters in detachering.
Hoe gaan we om met bankzitters in detachering?


Bankzitters kunnen je breken

Detacheren is een mooie business en geniet een goed toekomstperspectief.
Maar, truth be told, bankzitters kunnen je breken. Specialisten die een lange tijd niet op een project kunnen worden geplaatst kosten dubbel geld. Ze leveren geen omzet op én moeten wel gewoon hun salaris ontvangen. Zolang ze aan het werk zijn ben je aan het bouwen: van de marge kun je zowel je bedrijf ontwikkelen als het betreffende salaris betalen. Maar zitten ze eenmaal zonder project, dan is iedere maand een aderlating die je liever had willen voorkomen. Langdurig bankzitten kan het schip zelfs doen zinken. Tricky business dat detacheren.


Bankzitters krijgen minder salaris

Geen wonder dat sommige detacheerders hun risico wensen te beperken. Dat kun je aan de voorkant doen door een clausule in het contract te laten opnemen. Zo zijn er partijen bijvoorbeeld die het een goed idee vinden om in het geval van bankzitten nog maar 70% van het salaris uit te betalen. De betreffende kandidaat kreeg meteen een slechte smaak in de mond bij het lezen van deze clausule. Niet zo raar ook, gezien een kandidaat vaak geen invloed op heeft het bankzitten. Daarbij maak ik dan wel de opmerking dat de IT-ers met onderontwikkelde communicatievaardigheden hiervoor op cursus mogen. Onze opdrachtgevers wensen communicatief sterke IT-ers.


Bankzitters worden ontslagen

Wanneer het goed gaat in de markt wil je medewerkers snel aannemen en plaatsen. Gaat het wat minder en komen er mensen langdurig op de bank? Dan ontsla je ze toch gewoon? Van de rechter mag het. Probleem opgelost.


Bankzitters worden behandeld als tieners

Er zijn ook detacheerders die ineens rare sprongen maken wanneer hun specialisten een tijdje op de bank plaats mogen nemen. “Jij dacht even rustig een cursus te kunnen doen? Er moet gewerkt worden, hoor.”
Medewerkers worden tot over hun grenzen aangezet tot het aannemen van werk. De opdracht is drie uren rijden van je huis? Ja? En? Hmmm…


Bankzitters bij Provolve IT

Ik heb tijdens mijn jaren als medewerker van een detacheringsbureau wel het een en ander ervaren. En nog hoor ik links en rechts regelmatig van wantoestanden bij deze en gene.
Ik heb me voorgenomen het anders te doen.

Tuurlijk ben ik ondernemer en moet er geld verdiend worden. Maar met de medewerkers, niet ten koste van. Dat is een van de redenen waarom wij binnen Provolve IT een ronde tafel hebben. Minder salaris in tijden van bankzitten, mensen ontslaan die zich hard hebben ingezet of ze beledigen met een denigrerende houding wijs ik allemaal af.

Dit zijn mijn ideeën voor een betere oplossing van bankzitters in detachering:

  • Investeer in je expertise; is ook in het belang van het bedrijf
  • Pak een intern project op; er liggen er altijd minstens drie op de plank 
  • Werk mee aan het opbouwen van contacten voor het bedrijf
  • Maak die gave reis die al tijden op je lijstje staat
  • En in ons geval: bouw mee aan Easy Software Deployment zodat meer systeembeheerders de kracht ervan kunnen ervaren

Spelers op de bank zijn niet in mindere vorm dan de spelers op het veld. Iedereen traint mee en bouwt aan het team.
Bankzitters zijn waardevolle spelers wat mij betreft. Daarbij is bankzitten niet eindeloos.
Laten we de negatieve connotatie van bankzitten veranderen.


Bankzitters mogen zich vast warmlopen, ze worden zo weer ingezet.

 

dereck-breuning

Geschreven door Dereck Breuning
Dereck is de werkgever waar IT specialisten naar zoeken. Link hier met hem. Hier vind je vacatures.