Cyber Security – Maak je Cyber Secure

Plotseling verscheen er een email in de mailbox van een onbekende afzender.
Peter klikte erop en trok wit weg.
Autobedrijf Schoolderman werd begin april getroffen door gijzelsoftware en kon nergens meer bij. Al hun data was ontoegankelijk. Cybercriminelen hadden het versleuteld en hielden nu hun handje op. Ze konden uiteindelijk fluiten naar hun geld. Maar Peter Schoolderman kon fluiten naar zijn data. Alles opnieuw invoeren was het enige alternatief.

Cyber Security on the rise

Cybercriminaliteit is on the rise. Onderzoek toont aan dat 50% van de bedrijven in het MKB er al slachtoffer van is geworden. Ik kan me zo voorstellen dat de andere 50% zich er niet van bewust is. Je hebt het namelijk veelal te laat door als het je overkomt. We horen ook weinig van de slachtoffers zelf. Daarom kudos aan dhr. Schoolderman die zich in kwetsbaarheid zo sterk heeft opgesteld op LinkedIn. In de komende jaren zullen we nog veel meer over dit onderwerp gaan horen. In ons digitale tijdperk zijn we nog kinderlijk naief in het gebruik van onze apparaten en het delen van allerlei persoonlijke informatie. Hierin mogen we snel volwassen worden.

Cyber Security onvoldoende serieus genomen

Je kunt vandaag de dag als niet-ethische hacker eenvoudig je brood bij elkaar frauderen. Er zijn een flink aantal open source tools gratis verkrijgbaar waarmee je veel mensen in korte tijd kunt laten zweten. Daarbij zijn er kennelijk voldoende lui die zonder geweten door het leven wandelen.
Combineer dit verschijnsel met de enorme naïviteit bij ondernemers en je hebt de situatie waar we nu in staan: lachende criminelen en ondernemers die als lemmings van de klif af duikelen. Velen zien deze crimi-golf aankomen en staan op de muren te schreeuwen. Luisteren doen we nog te weinig.

Cyber Security en de Gemeente Den Haag

Gelukkig staan er steeds meer cybersecurity adviseurs op. Niet raar ook, want waar veel nood is, daar is aanbod. Zo vindt ook de gemeente Den Haag het belangrijk iets met dit onderwerp te doen en Haagse ondernemers bij te staan. Om dit af te trappen heeft er recent een workshop plaatsgevonden bij cybersecurity adviseur Perfect Day in Den Haag.
Met 20 ondernemers, waaronder wij, was er een open discussie over dit thema. Ik realiseerde me al gauw dat het kennisniveau van MKB ondernemers op net zo’n niveau ligt als Nieuwerkerk aan den Ijssel ten opzichte van NAP. Het wordt de criminelen zo wel erg makkelijk gemaakt. Gemeente Den Haag concludeerde dat ze spoedig weer van zich laten horen. Stay tuned.

Maak jezelf Cyber Secure

Laten wij intussen niet stil staan maar het rode lampje op ons dashboard serieus nemen. Dit gebeurt namelijk nog veel te weinig.

Hierbij wat concrete tips die je direct kunt uitvoeren:
1. Zet deze app van de overheid op je telefoon zodat je nooit meer een ongemarkeerde kopie van je paspoort deelt als je gaat overnachten in een hotel of weer eens een proefrit maakt in een Tesla.
2. Gebruik een wachtwoord manager, zoals 1Password, en gebruik lange wachtwoorden. De naam van je hond en je geboortejaar is in 3 seconden gekraakt.
3. Stel Two Factor Authenticatie (2FA) of Multi Factor Authenticatie (MFA) in.
4. Download de checklist van de Cyber Security Raad en voer hun advies uit.
5. En, niet onbelangrijk, vergeet je human firewall niet. Mensen zijn nog steeds de zwakste schakel in het geheel. Train ze in online awareness. Of laat dat doen.

Mocht je baat hebben bij een hulplijn dan kun je ook de lieve mensen van Perfect Day aan hun jasje trekken, zij helpen je graag om zaken helder te maken.

Als je een echte wake-up call kunt waarderen, lees dan eens het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’ van Maria Genova. Tip: niet lezen voordat je gaat slapen.


kees-hoving-provolve-blauw

Geschreven door Dereck Breuning
Kees evangeliseert proposities. Hij studeerde marketing en theologie.