Berichten over schade door cyberaanvallen zijn niets nieuws meer. Iedere organisatie die niet goed beveiligd is, kan worden getroffen door ransomware, datalekken en andere zaken die de organisatie sterk kunnen ontwrichten. Cybersecurity van de digitale werkplek hoort daarom hoog op de agenda te staan bij het inrichten van werkplekken.
Werkplekbeveiliging
Apparaten die niet met internet verbonden zijn? Die vind je in het gemiddelde kantoor nauwelijks meer. Smartphones, laptops en desktops die mensen thuis gebruiken, zijn vanzelfsprekend ook online. Die verbinding met de buitenwereld maakt al deze apparaten kwetsbaar. Goede werkplekbeveiliging is daarom onontbeerlijk. Denk daarbij aan de volgende onderdelen:
- Antivirus: antimalware- en firewall-oplossingen: hiermee bescherm je het netwerk en je applicaties tegen indringers;
- Apparaatbeheer: hiermee houd je op afstand in de gaten of computers en servers over de nieuwste software-updates en licenties beschikken;
- Mobile device management: hiermee beheer je op afstand mobiele apparaten en zorg je dat er alleen vertrouwde en goed beveiligde applicaties op draaien, zodat indringers geen kans krijgen;
- Back-ups: hiermee zorg je dat altijd een recente versie van de bestanden en data beschikbaar is mocht er iets mis zijn gegaan. Door de data versleuteld op te slaan, voorkom je dat onbevoegden erbij kunnen.
Licenties
Het beheer van licenties van al je applicaties kan een flinke klus zijn. Uiteindelijk wil je dat iedereen veilig en gemakkelijk toegang krijgt tot de laatste versie van de applicaties, vanaf elke plek. Het loont de moeite om te zorgen dat je je licenties op orde hebt. Dat wil zeggen dat je legaal gebruik maakt van de apps die je nodig hebt en daarbij het juiste niveau van service en ondersteuning. Dat laatste is extreem belangrijk om de veiligheid van je werkomgeving te waarborgen. Ook iets om op te letten: heb je dubbele licenties of licenties waar niemand in je organisatie (meer) gebruik van maakt? Je zou niet de eerste zijn die flink kan besparen op ongebruikte licenties.
Support
Nog steeds beseft niet iedere IT-manager dat cybercrime-incidenten bij ieder bedrijf op de loer liggen. Wel hebben steeds meer bedrijven een cyberverzekering, maar vaak dekt die alleen de gevolgschade. Reputatieschade en de kosten van betere securitymaatregelen om herhaling te voorkomen, kunnen een flinke kostenpost vormen.
Heeft zich een incident voorgedaan, dan is het belangrijk dat je direct en professioneel wordt geholpen. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Door cybersecurity-support in te schakelen, kun je ook preventieve diensten afnemen. Denk aan een jaarlijkse test hoe gevoelig je medewerkers zijn voor phishingmails, trainingen om je medewerkers bewuster te maken van de gevaren. Het is zelfs mogelijk om professionele, ethische hackers te laten proberen door te dringen tot je systemen en daarna cybersecurity-advies te laten geven. Het niet naleven van deze en andere wetgeving kan een organisatie op een flinke boete komen te staan.
Provolve IT Evolved Workspace
Omdat cybersecuirty van de digitale werkplek essentieel zijn voor IT-succes, hebben we dit onderwerp een prominente rol gegeven in ons unieke werkplekconcept: de Evolved Workspace. Dit is een innovatieve oplossing waarin we de Modern Workplace van Microsoft (Windows 10 en Microsoft365) integreren met je overige (online) applicaties, binnen één helder en overzichtelijk portaal. Het beheer, de packaging en deployment zijn volledig in handen van Provolve IT. Zo kun jij je dus richten op de kernactiviteiten van jouw organisatie. Meer weten? Lees hier alles over de Provolve IT Evolved Workspace.