Een woord dat veel in bedrijven rondzingt, en vooral op de IT-afdeling, is ‘hyperautomatisering’. Het lijkt erop dat je als systeembeheerder vroeg of laat hiermee te maken gaat krijgen. Wat is het en vooral: levert het wat op?

Het woord zingt rond, maar is het ook een fraaie stem? Of zingt het woord zo vals als een kraai? Als je alles op een rijtje zet, dan toch eerder het eerste, maar het is als met complexe muziek: je moet er wel wat moeite voor doen om het te kunnen waarderen. Maar dan krijg je er ook veel voor terug.

Wat is hyperautomatisering?

Dus, wat is hyperautomatisering precies? Het komt neer op zoveel mogelijk processen binnen een bedrijf automatisch te laten doen door slimme computers en software. Dat klinkt moeilijker dan het is. Want er zijn veel tools die je als IT-afdeling kunt gebruiken om hyperautomatisering vorm te geven. Neem robotic process automation of RPA. Hiermee kun je processen automatiseren die niet heel complex, maar wel kwantitatief veel tijd kosten als ze door een mens worden gedaan. Denk aan het openen van e-mails met daarin facturen, die moeten worden verwerkt door ze op de juiste grootboekrekening te zetten. Bij grote aantallen is een mens hier aardig wat tijd mee kwijt. Een RPA-proces doet dit in een mum van tijd, en vrijwel altijd foutloos – waar een mens ook nog weleens steken kan laten vallen.

Low-code/no-code

RPA leunt flink op de trend van low-code/no-code, ontwikkelomgevingen waar je aan de hand van voorgeprogrammeerde blokken in no time apps in elkaar zet. Het idee erachter is dat zeg een marketingafdeling die een appje wil, niet meer langs de ontwikkelaars hoeft, zodat die tijd over houden om de grote bedrijfsprocessen te stroomlijnen. De praktijk is wat weerbarstiger. Meestal komen zulke verzoeken toch nog bij ontwikkelaars terecht, maar de winst is wel dat die met behulp van low-code sneller iets kunnen produceren waar marketing blij mee is.

Een ander aspect van hyperautomatisering is alles-als-een-service zeg maar. Het begint met software: een flink deel van de bedrijven gebruikt inmiddels Microsoft 365, een schoolvoorbeeld van SaaS. Wat het betekent voor de systeembeheerder is simpel: nooit meer updates. En een stapje verder is platform-as-a-service. Nieuwe gebruiker? Gewoon even een paar vinkjes zetten en de nieuwe werknemer kan aan de slag met de computer en alle bedrijfssoftware die die nodig heeft. Je IT was nog nooit zo schaalbaar. En het werkt ook de andere kant op: bedrijf krimpt in, abonnementen op diensten kunnen binnen een maand worden opgezegd.

AI en machine learning

AI en machine learning spelen een centrale rol in hyperautomatisering. Een slim logaritme kan uit een berg data informatie vissen die een bedrijf heel veel voordeel kan bieden, maar dan moet er wel tijd zijn om er iets mee te doen. Veel processen gaan dan een stuk verder door de AI ook beslissingen te laten nemen. Daar moet van tijd tot tijd wel een oog op worden geworpen, want ‘slimme’ algoritmes blijken vaak helemaal niet zó slim en information bias ligt op de loer. En voor je het weet negeert jouw slimme bedrijfsproces een specifieke bevolkingsgroep, omdat het algoritme simpelweg nooit eerder geconfronteerd is met de karakteristieken van deze mensen. De huidskleur bijvoorbeeld.

We moeten wel eerlijk zijn. Als jouw management bij jou aan de deur klopt om over hyperautomatisering te beginnen, dan is dat bijna nooit om jouw werk makkelijker te maken. Maar wel goedkoper. Uiteindelijk gaan de meeste bedrijven over op het zoveel mogelijk automatiseren om geld te besparen. En dat is op zich natuurlijk helemaal geen verkeerde keuze.

Wist je dat je met Easy Software Deployment ook veel processen kunt automatiseren en zo tijd en geld besparen? Daar wil je vast meer over weten.

Neem contact met ons op!