De aankondiging van de nieuwste AI-technologie van Microsoft, Copilot, was bijna niet te missen. Met Copilot heeft AI zijn weg gevonden naar Microsoft 365. Copilot is een AI-assistent die samen met je samenwerkt om creativiteit te ontketenen, je productiviteit te vergroten en de kwaliteit van je werk te verbeteren. In deze blog gaan we dieper in op wat Copilot is, hoe het werkt, en hoe je het kunt toepassen in je dagelijkse werk.

Wat is Copilot?

Copilot is een AI-toepassing in Microsoft 365 die beschikbaar is in Word, PowerPoint, Excel, OneNote en Outlook. Het doel van Copilot is om je te helpen productiever te zijn en sneller te werken aan documenten, presentaties en e-mailberichten. De tool biedt ondersteuning bij taken zoals tekstgeneratie, het maken van grafieken, en het begrijpen van gegevens, en dit alles met behulp van eenvoudige instructies.

Hoe werkt Copilot?

Copilot werkt met een chatinterface die je kunt vragen om je te helpen bij het realiseren van bepaalde taken binnen je Microsoft 365 applicaties. Maar wat gebeurt er eigenlijk onder de motorkap? Copilot maakt gebruik van verschillende vormen van AI-technologie, zoals:

  • Machine Learning

   Machine learning stelt Copilot in staat om patronen in gegevens te herkennen. Dit is handig bij taken zoals automatische tekstcorrectie en het maken van grafieken op basis van je gegevens.

  • Deep Learning

   Deep learning is een machine learning-techniek waarbij lagen van neurale netwerken worden gebruikt om gegevens te verwerken en beslissingen te nemen. Hierdoor kan het complexe taken uitvoeren, zoals het herkennen van afbeeldingen, spraak en het verwerken van natuurlijke taal. Het is een belangrijk onderdeel van de technologie die wordt gebruikt in zelfrijdende auto’s.

  • Generative AI

   Copilot maakt gebruik van generatieve AI om nieuwe geschreven, visuele en auditieve content te genereren. Deze inhoud wordt gecreëerd op basis van bestaande gegevens of invoer van gebruikers.

  • Natural Language Processing (NLP)

   NLP stelt Copilot in staat om menselijke taal te begrijpen en te interpreteren. Hierdoor kan het reageren op instructies en je helpen bij het schrijven en bewerken van tekst.

Hoe kun je Copilot toepassen?

Werk je veel met de applicaties binnen Microsoft 365? Dan zijn dit vier toepassingen waar je snel mee aan de slag kunt:

  • Tekstgeneratie

   Copilot kan je helpen bij het schrijven van teksten. Van rapporten tot e-mailberichten. Je geeft eenvoudige instructies en laat Copilot suggesties doen voor je teksten. Dit is vergelijkbaar met ChatGPT, maar dan dus direct binnen Word of PowerPoint.

  • Grafieken en visualisaties

   In Excel kan Copilot je helpen bij het maken van grafieken op basis van jouw gegevens. Je geeft gewoon aan welke gegevens je wilt visualiseren, en Copilot doet de rest.

  • Presentaties en slides maken

   In PowerPoint kan Copilot je ondersteunen bij het maken van presentaties. Je kunt ideeën voor dia-indelingen en inhoud genereren met behulp van Copilot’s AI-mogelijkheden.

  • Gegevensanalyse

   Copilot kan je helpen bij het begrijpen van complexe gegevens in een Excel-file.

Mind blowing toepassingen van Copilot

De bovenbeschreven toepassingen zijn fijn en schelen je heel veel werk, maar er zijn ook toepassingen waarvoor je even goed moet gaan zitten:

  • Sales meetings direct samenvatten in Teams

   De administratieve last is voor sales mensen een doorn in het oog. Na een gesprek met een prospect moet je in CRM een gespreksverslag toevoegen. Terwijl je bezig bent wordt je gebeld en als je daarna weer verder gaat herinner je je niet meer precies waar het gesprek over ging. Met Sales Copilot in Teams kun je gesprekken direct laten samenvatten, dit levert enorm veel tijdswinst op. Maar je kunt Copilot ook vragen om de to-do’s uit de meeting op te sommen of welke vervolgvragen relevant zijn voor de toekomst.

  • Creëer kunst en afbeeldingen met Paint

   Heb je een afbeelding nodig voor een presentatie, een social media post of om je collega’s een meme te sturen via Teams? Met een enkele prompt in Paint creëer je direct een afbeelding of zelfs een digitaal kunstwerk. Cocreator in Paint is namelijk gekoppeld aan DALL-E van OpenAI.

Beperkingen en verantwoord gebruik

Het is belangrijk om te onthouden dat AI-systemen zoals Copilot beperkingen hebben. Door AI geproduceerde content kan onnauwkeurigheden, vooroordelen of gevoelige materialen bevatten. Taalmodellen zijn namelijk getraind op informatie van internet en andere bronnen. Bovendien begrijpt AI mogelijk geen recente gebeurtenissen of nuances zoals sarcasme en humor. Het is essentieel om de door AI gegenereerde content te controleren om te zorgen dat deze aan je verwachtingen voldoet.

Zelf aan de slag

We begrijpen dat je na het lezen van deze blog staat te popelen om zelf met Copilot te starten. Voor iedereen met een Microsoft 365 Enterprise licentie is Copilot direct beschikbaar. Heb je hulp nodig met de inzet van Copilot, plan dan direct een afspraak in en dan helpen we je graag op weg.