In vier stappen naar beter werk in IT

Het gebeurde weer. Jouw verzoekje wordt weer niet ingewilligd door je werkgever.
Je inzet laat niets te wensen over. Je levert goed werk en de opdrachtgevers geven lovende feedback over jou. Het gevoel bekruipt je dat je door je werkgever wordt behandeld als een poppetje dat geld moet opleveren. Maandag mag je weer. Toch is er iets gaan knagen. Lees verder; wij helpen je in vier stappen naar beter werk in IT.

Naarmate de wereld verder digitaliseert zien we de IT-branche steeds belangrijker worden. De gouden tijden zijn in volle gang. We horen IT-werkgevers over Tesla’s, dure laptops, droomreisjes en bonusregelingen. Als IT-specialist kun je daar je voordeel mee doen en je laten inpakken met gadgets. Maar je kunt ook nóg slimmer zijn en nu doelbewust de werkgever selecteren die past bij jou. Bovendien kun je toch overal aan de slag.

In vier stappen naar beter werk.

1. Bepaal hoe jij wilt werken in je leven

We werken om te leven, niet andersom. Een goede work-life balance is belangrijk en prima mogelijk in onze tijd. Hoe ziet jouw privé situatie eruit? Heb je jonge kinderen thuis? Dan kan het enorm waardevol zijn om nu tijd met hen te besteden. Die tijd krijg je namelijk nooit meer terug. Heb je een bijzondere hobby of bijvoorbeeld een nevenfunctie bij een non-profit? Probeer in kaart te brengen hoe jouw ideale leven eruit ziet en zet stappen om dat mogelijk te maken. Ga hierbij ook verder dan een eenmalige wereldreis en bedenk een permanente levensstijl die jij ambieert. Op die manier wordt werk een facilitator van jouw leven. Dát is wat ik bedoel met ‘we werken om te leven’.

2. Bepaal welke werk-constructie jou het beste ligt

Vervolgens kun je bekijken welke manier van werken het beste aansluit bij jouw wensen.

Veel IT-specialisten realiseren zich dat en worden freelancer. Zo ben je eigen baas. In een tijd waarin er meer opdrachten zijn dan beschikbare mensen zul je niet zonder project zitten. Er zijn een aantal groepen op LinkedIn waarin je je beschikbaarheid kunt posten om opdrachten te krijgen. Je kunt als freelancer ook via ons aan de slag.

Detachering kan ook een mooie oplossing voor je zijn. Mijn medewerkers ervaren alle lusten zonder de lasten van ondernemerschap. Detachering kan je veel opleveren in de vorm van ervaring en excellente voorwaarden. Bekijk vooraf wel goed welke detacheerder zijn mensen goed waardeert. Ik hoor helaas geregeld verhalen die mijn hoofd doen schudden.

Heb je liever een vaste werkplek bij één partij? Dat kan natuurlijk ook. De overheid is een prima werkgever als je deze route wilt bewandelen. Kijk voor actuele vacatures op Werken voor Nederland. Maar er zijn ook voldoende vacatures in de publieke sector. Werken bij een kleine organisatie heeft ook voordelen, neem ze in overweging. Bekijk wat past bij jou.

Welke manier van werken je ook kiest, bekijk even wat anderen zeggen over de organisatie die jij in je vizier hebt.

3. Wat zeggen anderen?

Door even online rond te speuren vind je snel wat anderen over een bedrijf zeggen. Zoek op social media (bijv. Twitter of LinkedIn) en bekijk wat het bedrijf zelf post en wat men reageert. Vraag in je directe omgeving rond of men ervaringen heeft met dit bedrijf en of ze daar iets over kunnen zeggen. Sites als Glassdoor of Google Reviews vertellen je ook veel. Glassdoor is een mooie manier om anonieme reviews van werknemers te lezen en zo een goed beeld te vormen over het reilen en zeilen van het bedrijf. Indien er slecht wordt omgegaan met medewerkers is dat eenvoudig te zien aan de rating en inhoudelijke werknemers- en of sollicitatie reviews.

4. Zorg dat recruiters je CV niet kunnen neerleggen

Het is niet handig je CV achteloos de wereld in te slingeren. Maak er even werk van zodat recruiters je CV bovenaan de stapel leggen. Een video sollicitatie wordt ook steeds meer gedaan. Zorg ervoor dat alle benodigde informatie aantrekkelijk geformuleerd vermeld staat. Beschrijf per opdracht beknopt je werkzaamheden en geboekte resultaten. Ook is het nuttig te noemen welke tools en systemen je hiervoor hebt gebruikt. Vergeet andere mijlpalen niet en benoem deze. Een representatieve profielfoto van jou is ook nuttig en onderscheidend. Is er sprake van een gat in between jobs? Geen probleem, wees transparant in wat je met die tijd hebt gedaan. Wellicht heb je bij de werkgever op de bank gezeten en heel veel cursussen en certificaten behaald. Dat is nuttig om te noemen. Zo ga je in vier stappen naar beter werk in IT.

De volgende stap in je carrière?

Samengevat: ik moedig je aan om niet te klein te denken in deze tijd. Dus, vraag je af wat voor jou een mooie manier van werken is. Zo doen wij het in ieder geval bij Provolve IT. En ja, ook bij ons kun je aan de slag. Zet je eerste stap naar beter werk in IT. Kom in gesprek.
Ik link graag met je.


dereck-breuning-provolve

Geschreven door Dereck Breuning
Dereck is de werkgever waar IT specialisten naar zoeken. Connect hier met hem. Hier vind je vacatures.