Ben jij als IT-manager bezig met het moderniseren van de werkplek binnen jouw organisatie? Dan is een solide digitale werkplekstrategie een absolute must. Maar waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je alle belangrijke aspecten meeneemt? In dit artikel delen we een stappenplan dat je helpt om in drie stappen een succesvolle digitale werkplekstrategie te ontwikkelen.

Stap 1: Evalueer de behoeften van de organisatie

Voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een digitale werkplekstrategie, is het belangrijk om de behoeften van jouw organisatie vast te stellen. Hierbij kijk je niet alleen naar de technologie, maar vooral naar de doelen van je organisatie. Voor welke klanten werk je en wat wil je voor hen doen? Welke tools hebben medewerkers nodig om hun werk optimaal uit te voeren? Pas als je deze vragen hebt beantwoord, kun je gaan kijken hoe applicaties hieraan bij kunnen dragen.

Stap 2: Breng het huidige IT-landschap in kaart

Het IT-landschap is de afgelopen jaren flink gegroeid en daardoor is het niet altijd even eenvoudig om het huidige IT-landschap in kaart te brengen. Het is belangrijk om niet alleen naar de officiële applicaties te kijken, maar ook naar de zogenoemde schaduw-IT. Hierbij gaat het om applicaties die medewerkers gebruiken, maar die niet zijn uitgerold en goedgekeurd door de IT-afdeling. Door gesprekken te voeren met verschillende collega’s op alle afdelingen, kom je erachter welke applicaties er in de organisatie in gebruik zijn en welke applicaties nog up-to-date zijn.

Stap 3: Ontwikkel een roadmap voor implementatie

Nu je een goed beeld hebt van de behoeften van de organisatie en het huidige IT-landschap, is het tijd om een roadmap te ontwikkelen voor de implementatie van de digitale werkplekstrategie. Een roadmap is als het ware een bouwtekening van het gewenste IT-landschap. Bij het opstellen van een roadmap staan drie vragen centraal:

  • Wie – Voor wie doe je wat en wie is er verantwoordelijk?
  • Hoe – Welk proces moet ik volgen om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen?
  • Wat – Welke technologie heb ik daarvoor nodig?

Zorg dat je flexibel bent en dat je de roadmap kunt aanpassen als dat nodig is. Blijf rekening houden met het huidige IT-landschap en bedenk welke kennis en expertise je bij welke stap wilt betrekken. Op deze manier zorg je ervoor dat de digitale werkplekstrategie een succes wordt en bijdraagt aan de doelen van jouw organisatie.

Conclusie

Een goede digitale werkplekstrategie is van essentieel belang voor IT-managers in deze tijd van hybride werken en remote teams. Door het volgen van de drie stappen, het evalueren van de behoeften van de organisatie, het in kaart brengen van het huidige IT-landschap en het ontwikkelen van een roadmap voor implementatie, kun je een digitale werkplekstrategie ontwikkelen die aansluit bij de doelen van de organisatie en de behoeften van medewerkers. Zorg daarbij voor een flexibele aanpak en betrek alle collega’s en stakeholders bij het proces.

Meer weten over het ontwikkelen van een solide werkplekstrategie? Download dan ons volledige Handboek Digitale Werkplek.